Vi kender alle sammen til følelsen af angst i en eller anden grad. For nogle kan den komme til at fylde så meget, at den påvirker hverdagen og relationen til andre, for nogle kan den udvikle sig til en psykisk sygdom. I begge tilfælde kan det være godt at søge professionel hjælp.
Jeg kan hjælpe dig med at håndtere din angst og de tanker og følelser der er med til at forstærke den. Da angst netop er en følelse, der kan opstå hos alle, kan man ikke få den til at forsvinde helt. Men du kan lære at håndtere din angst og de tanker og følelser, der er forbundet med den og dermed få den til at fylde meget mindre i din hverdag. På kort tid vil du opleve, at den opstår sjældnere og i en meget mildere form, så den ikke mere forhindrer dig i at gøre det, der er vigtigt for dig i dit liv.
Hvad er angst
Angst er en naturlig reaktion på noget, der føles farligt. Angsten sikrer, at man reagerer hurtigt og instinktivt, og at man flygter eller forsvarer sig, når man føler sig truet. Men nogle kan komme til at opleve angst i almindelige hverdagssituationer, som fx indkøbsture, tage toget, sociale sammenhænge, hvor der ikke er nogen reel fare. Her er angstreaktion ude af proportion med den fare der reelt er til stede. Det kan føles enormt ubehageligt, men det er ikke farligt.
Symptomer på angst
Hjertebanken, sveden og rysten
Svimmelhed og uro i kroppen
Mavesmerter, trykken i brystet og vejrtrækningsproblemer
Søvnproblemer
Sorten for øjnene
Tørhed i munden og problemer med at synke
Kvalme og ondt i musklerne
Koncentrationsproblemer og irritabilitet
Uro og ængstelige tanker
Isolation
Ændret adfærd hvor man undgår eller flygter fra situationer, hvor angsten kommer
Forskellige former for angst:
Panikangst: angsten kommer pludseligt og meget voldsomt. Man oplever ofte voldsom hjertebanken, og det er svært at trække vejret. Et angstanfald går ofte over efter 10-20 minutter. Når det står på, er det meget voldsomt og ubehageligt, og man udvikler ofte en angst for angsten.
Generaliseret angst: angsten er ikke begrænset til bestemte situationer. Den er kendetegnet ved at man bekymrer sig mere end normalt, og man er i en mere eller mindre konstant tilstand af ængstelse og uro. Man bekymrer sig fx om økonomi, sygdom, krig eller lignende. Angsten kommer til udtryk ved anspændthed, søvnproblemer, hjertebanken mm.
Fobier: der findes tre typer af fobier. Agorafobi, socialfobi eller socialangst og enkeltfobi. Agorafobi er angst for at færde sig i store åbne rum, for nogles vedkommende kan det være at færdes udenfor hjemmet. Socialfobi er angst i sociale situationer. Enkeltfobi er angst for specifikke objekter eller situationer fx nåle, edderkopper, flyskræk eller højdeskræk.
Lider man af OCD, har man tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Tvangshandlinger er bestemt rituelle handlemønstre, som man oplever, at man bliver nødt til at udføre, ofte af frygt (tvangstanker om) at der vil komme til at ske noget katastrofalt. Fx hvis jeg ikke gør rent hver dag, bliver min mor alvorligt syg.
Sygdomsangst er angsten for at fejle en alvorlig sygdom. Normale kropslige fornemmelser tolkes som symptomer på fysisk sygdom. Selvom lægen konstaterer at der ikke er noget galt, vil mennesker med sygdomsangst fortsat være bange for, at der er noget galt.
Oplever man angst kan det også være tegn på stressbelastning eller depression, for at læse mere om symptomerne på dette og hvordan du kan få hjælp klik nedenfor:
Læs mere:
Du kan læse mere om angst og hvad du selv kan gøre på følgende hjemmesider: