Stress er ikke en sygdom, men en belastningsreaktion. Den kan være både fysisk eller psykisk. Belastningstilstanden opstår, når ydre eller indre krav overstiger de ressourcer, den enkelte har – eller oplever at han eller hun har.
Det er ikke i sig selv skadeligt for os at opleve kortvarigt stress. Det er en tilstand, der gør det muligt for os at skærpe koncentrationen og reagere og handle hensigtsmæssigt i ekstreme situationer. Længerevarende stress udgør derimod en stor trussel mod helbredet og kan føre til psykisk sygdom. Det kan være svært at få sat en stopper for det, når man først er begyndt at løbe stærkt og opgaver hober sig op. Men jo før man får sat bremsen i, desto hurtigere kan man komme sig ovenpå en stressbelastning.
Jeg kan hjælpe dig med at få afklaret, om du har symptomer på stress og at få gjort noget ved det. Jeg kan rådgive dig omkring, hvordan du prioriterer din tid og finder mere ro og om du har brug for en sygemelding eller lignende. Jeg kan også hjælp dig som er meget påvirket af stresssymptomer og har brug for hjælp til at få overskuddet og livsglæden tilbage.
Signaler på stress:
Signalerne kan være både fysiske, psykiske og adfærdsmæssige.
Det er individuelt hvilke signaler, der er og hvor mange der viser sig. Men generelt er det vigtigt at lægge mærke til om det er nogle andre signaler end man plejer at have. Hvis man oplever flere af de nedenfor nævnte symptomer, bør man kontakte sin læge og høre om der kan være tale om en stressbelasting.
Symptomer på stress:
Hovedpine
Træthed
Hukommelsesbesvær
Koncentrationsbesvær
Utålmodighed
Hjertebanken
Svedeture
Nedsat immunforsvar – hyppigere infektioner
Appetitløshed
Søvnbesvær
Svimmelhed
Nedsat sexlyst
Angst
Depression
Mange oplever angst og søvnbesvær i forbindelse med en stressbelastning. De fleste ved at det også kan medføre blodpropper, men en af de mest hyppige følgesygdomme ved stress er faktisk depression.
Læs mere om symptomer på depression og angst her:
Få mere viden om stress:
Hvis du ønsker at vide mere om stress og hvad du kan gøre for at forebygge og håndtere det. Kan du gå ind på følgende hjemmesider:
Altompsykologi